Webflow hinnat vuonna 2023 - turhan monimutkainen hinnoittelu hyvälle palvelulle
Webflow toi vuonna 2022 paljon uusia ominaisuuksia - ja samalla nosti hintoja, mutta tarjoaa mielestäni vieläkin erinomaista arvoa, toki tapauksesta riippuen
Webflow jatkoi laajentumistaan vuonna 2022 ja toi paljon uusia ominaisuuksia. Vaikka tätä kirjoittaessa osa on vielä beta-testauksessa, alkaa niiden ominaisuudet olemaan jo hyvin selkeät. Ikävä kyllä näiden uusien ominaisuuksien, ja ehkä yleisen 2022 trendin, mukana myös hinnat nousivat.
Webflown hinnoittelu jakautuu kahteen ryhmään: site hosting, eli sivukohtaiseen hinnoitteluun, sekä workspace, eli käyttäjätilikohtaiseen hinnoitteluun. Tämä ei ole selkein hinnoittelustrategia, mutta tämä mahdollistaa toisaalta aika laajan tarjonnan erilaisiin tarpeisiin.
Site hosting, eli sivukohtainen, hinnoittelu - mitä maksat per kotisivu
Kotisivun hinnoittelu jakautuu kahteen ryhmään General ja Ecommerce, eli perinteisiin kotisivuihin ja verkkokauppoihin.
Kotisivujen hinnoittelu
Webflow:n verkkosivujen eri versiot, ilman verkkokauppaa, ovat
Free, joka on täysin ilmainen ja mahdollistaa sivuston rakentamisen ilmaiseksi, mutta ei oikein sovellu nettisivujen julkaisuun, mm. puuttuvan oman domainin liittämisen takia.
Basic, joka maksaa kuukausittain 18 $ tai vuosittain 168 $, eli 14 $ per kuukausi. Basic-versio sisältää mahdollisuuden liittää oman domainin ja se pyörii staattisten sivujen ympärillä. Tämä sopii hyvin kotisivuiksi, joissa uutta sisältöä ei tuoteta jatkuvasti esim. blogin muodossa.
CMS, joka maksaa kuukausittain maksettaessa 29 $ tai vuosittain 276 $, joka vastaa 23 $ kuukausihintaa. Tämän version tärkein lisä Basic:iin on CMS ominaisuus, eli content management system. Tämä tarkoittaa, että sisältöä voidaan hallita omalla käyttöliittymällä, josta rakennetaan automaattisesti uusia sivuja. Helpoin esimerkki on blogi, johon syötetään sisältö lomake-muodossa ja josta rakennetaan oma sivu käyttäen itse suunniteltua pohjaa.
Business, joka maksa 49 $ kuukaudessa tai 468 $ vuodessa, joka vastaa 39 $ kuukausihintaa. Business-versio eroaa CMS-versiosta lähinnä suurempien kapasiteettien muodossa, oli kyseessä sitten CMS julkaisujen määrä (10000 vs. 2000) tai liikenteen määrä (400 GB vs 200GB). Tähän versioon ei todennäköisesti kenenkään tarvitse siirtyä heti alkuun, vaan se tulee vastaan jos CMS-version rajat tulevat vastaan. Toki tämä versio sisältää muutamia lisäominaisuuksia, kuten maailman laajuisen CDN:n (content delivery network), mahdollisuuden vastaanottaa tiedostoja lomakkeiden kautta.
Enterprise, jonka hinnan saa myyntipalvelun kautta. Tämä räätälöidään tarpeideen mukaan.
Oma suositukseni on aloittaa aina ilmaisella versiolla ja valita joko Basic staattisten sivujen pyörittämiseen tai CMS blogin tai muun aktiivisemman sisällön helppoon pyörittämiseen.
Verkkokauppojen hinnoittelu
Webflow mahdollistaa verkkokaupan rakentamisen yhtä vapaasti, kuin perinteisen sisällön CMS:n ja pohjien avulla. Tämä mahdollistaa verkkokaupan rakentamisen, joka vastaa täysin omaa näkemystä suunnittelumielessä, mutta ei ole taustalla yhtä vahva ja monipuolinen kuin Shopify. Webflown verkkokauppa sopii kuitenkin varmasti monelle, varsinkin jos arvostaa täyttä kontrollia designin puolella.
Verkkokaupan versiot ovat
Standard, joka maksaa 42 $ kuukaudessa tai 348 $ vuodessa, joka vastaa 29 $ hintaa. Standard sisältää myös CMS-ominaisuuden, tosin raja on 500 vs. CMS-version 2000 kappaletta. Myös verkkokaupassa myytävien tuotteiden määrä on rajattu 500 kappaleeseen. Webflow myös veloittaa 2 % komission myynneistä Standard vesiossa.
Plus-versio maksaa 84 $ per kuukausi tai 888 $ per vuosi, eli kuukausille jaettuna 74 $. Plus-versio sisältää enemmän CMS itemejä ja myytäviä tuotteita, eikä Webflow enää veloita komissiota.
Advanced-versio sisältää vielä enemmän sekä CMS artikkeleita, että myytäviä tuotteita. Advanced maksaa joko 235 $ per kk tai 2544 $ per vuosi, joka vastaa 212 $ kuukausihintaa.
Webflow poistit 7.2.2023 eri versioiden maksimi liikevaihtomäärät, tähän asti Standard 50 000 $ per vuosi, Plus 200 000 $ per vuosi.
Versiot eivät eroa suuresti, muuten kuin eri CMS, tuote ja myynti-määrien osalta. Suurin ero on, että Standard versiossa asiakkaille lähtevissä sähköposteissa on vielä Webflow:n brändäys, jota ei ole Plus- ja Advanced-versioissa.
Webflow:ssa on tällä hetkellä (helmikuu 2023) beta-vaiheessa myös "paid memberships", eli jäsenyyksien myynti esimerkiksi sisältöön. Tällä tietoa tämä kuuluu jokaiseen verkkokauppaversioon.
Workspace, eli käyttäjätilin, hinnoittelu
Sivukohtaisten hintojen lisäksi Webflow sisältää useita eri hintaisia käyttäjätilejä. Nämä ovat suunniteltu lähinnä ammatikseen Webflowta käyttäville digitoimistoille, jotka rakentavat useita eri projekteja eri asiakkaille, sekä suuremmille yrityksille, joissa Webflown käyttäjiä on useita. Ilmainen Free-versio toimii onneksi kaikille, jotka ovat rakentamassa omia kotisivuja, ei asiakkaalle.
Workspace hinnoittelut
Ilmainen Free-versio sisältää yhden "pääkäyttäjän", eli Webflown termein designer, joka suunnittelee ja muokkaa sivujen ulkoasua ja rakennetta. Tähän versioon kuuluu myös kaksi sisällönmuokkaajaa (editor), jotka voivat muokata staattista sisältöä, sekä lisätä, muokata ja poistaa CMS sisältöä. Ilmaisia sivuja voi olla kerralla maksimissaan kaksi.
Free-version lisäksi Webflow tarjoaa kaksi "In-house teams" versiota ja kaksi "freelancers & agencies" versiota, jotka ovat nimiensä mukaan suunnattu joko saman yrityksen sisäiseen kehitykseen tai asiakkaille tehtävien projektien hallintaan. Workspacen hinnat ovat per käyttäjä.
In-house, eli yrityksen sisäiseen käyttöön tarkoitetut maksulliset tilit
Core, joka maksaa 28 $ per kk tai 223 $ per vuosi, joka vastaa 19 $ kuukausihintaa, per käyttäjä. Tässä versiossa voi tilillä olla kerralla 10 maksutonta projektia kehityksessä, sekä suurimpana etuna mahdollisuus ladata (export) Webflowssa rakennettu sivusto HTML, CSS ja Javascript -muodossa, jolloin Webflowta voi käyttää suunnitteluun myös projekteille, jotka eivät ole Webflown site hosting -palvelun päällä.
Growth, joka maksaa 60 $ per kuukausi tai 49 $ kuukausi, kun laskutus tapahtuu vuosittain (588 $). Tämä mahdollistaa loputtoman määrän ilmaisia kehityksessä olevia sivustoja, sekä granulaarisemman kontrollin kuka saa muoka ja kuka saa julkaista sivuja.
Core ja Growth -versioissa on myös ylärajat käyttäjille (jotka siis maksavat jokainen). Coressa se on 3 ja Growthissa 9.
Freelancers & agencies, eli friikuille ja digitoimistoille tarkoitetut maksulliset tilit
Freelancer maksaa 24 $ per käyttäjä per kuukausi tai 192 $ per käyttäjä per vuosi, joka vastaa 16 $ kuukausihintaa per käyttäjä. Tämän version rajat ovat muuten samat kuin Core-versiossa, mutta tämä mahdolistaa ilmaisissa sivuissa rajoittamattoman CMS artikkeleiden hyödyntämisen.
Advanced maksaa 42 $ per kk per käyttäjä tai 420 $ per vuosi per käyttäjä, joka vastaa 35 $ kuukausihintaa per käyttäjä. Logiikka on sama kuin in-house tileissä, eli lisää access kontrollia.
Myös näissä versioissa käyttäjien maksimimäärä on määritelty kolmeen ja yhdeksään käyttäjään, joka onkin todennäköisesti suurin syy siirtyä seuraavaan versioon.
Tiivistettynä maksullisten käyttäjätilien tarve ja arvo ovat omia kotisivuja rakentavalle lähes yksinomaan siinä, että voi ladata "koodin" käytettäväksi muissa alustoissa. Digitoimistoille nämä versiot voivat tajrota helpompaa ja aikaa säästävää toiminnallisuutta.
Tiivistelmä: ilmainen workspace + Basic tai CMS -hosting
Olen itse rakennellut Webflowlla useita verkkosivuja jo pitkään - lähemmäs 8 vuotta. Tällä hetkellä mm. Yritä.fi, Futuedu ja Excelkoulu ovat kaikki rakennettu Webflowlla. Niissä on kaikiss akäytössä ilmainen workspace ja CMS-hosting, jonka uskon olevan paras yhdistelmä Webflown tarjonnassa, ellet tietenkin rakenna verkkokauppaa.
Vaikka Webflown hinnoittelu on (liian) monimutkainen, ei sitä kannata pelästyä. Erinomainen ominaisuus on ilmainen workspace ja ilmainen site hosting, joilla pääsee testaamaan ja tutustumaan Webflowhun ilman aikarajaa.
Osaa ulos johtavista linkeistä saattavat olla ns. affiliate-linkkejä. Niiden kautta tapahtuvat rekisteröinnit ja/tai ostot maksavat minulle pienen palkkion. Nämä eivät vaikuta sinun maksamiisi hintoihin eikä aiheuta sinulle lisäkustannuksia.