Julkaistu / päivitetty 6.2.2023 18:39 Kotisivukone kokemuksia

Webflow kokemuksia (vuonna 2023)

Webflow on henkilökohtainen suosikkini kaikista testaamistani kotisivukoneista, mutta suosittelen sitä kuitenkin vain harvalle

Webflow on ollut henkilökohtainen valintani omiin projekteihin reilun 6 vuoden ajan. Se puhuttelee juurikin meikäläisen tapaisia käyttäjiä, mutta ei ole välttämättä sopiva sinulle, varsinkaan, jos etsit yksinkertaista, nopeaa ja helppokäyttöistä kotisivukonetta.

Jos taas etsit lähes vapaasti kustomoitavaa kotisivukonetta, jossa voit toteuttaa juuri oman visiosi, voi Webflow olla juuri se mitä etsit.

Kohderyhmänä designerit ja higistelijät

Webflow on suunnattu selkeästi astetta (tai useampaa) osaavammalle kotisivujen tekijälle. Sen pääkohderyhmä ovat designerit. Webflow mahdollistaa kotisivujen suunnittelun visuaalisesti, mutta vaatii ymmärrystä nettisivujen "peruspalikoista" eli HTML ja CSS. Webflowssa ei siirretä elementtejä "tuohon noin", vaan niitä hallitaan CSS luokilla ja niiden perusominaisuuksilla, kuten padding ja margin.

Jos nämä "peruspalikat" ovat hallussa edes jollain tasolla, mahdollistaa Webflow todella nopean ja monipuolisen tavan rakentaa omat kotisivut juuri sellaisiksi, kun haluat ne tehdä. Webflown markkinoinnin pitch onkin että designerit voivat suunnitella kotisivut ja julkaista ne suoraan, ilman tarvetta kehittäjälle (developer) välissä. Eli ajatuksena on korvata perinteinen Figma / Sketch / Illustrator + koodaus -vaiheet, yhdellä työkalulla.

Webflow myös eroaa monista kotisivukoneista siinä, ettei pohjalla ole valmiista mallia tai templatea, jota lähdetään muokkaamaan, vaan alussa on tyhjä sivu, josta lähdetään rakentamaan kaikki itse. Toki siihen on saatavilla myös ilmaisia ja maksullisia pohjia, joita voi käyttää suoraan tai omien suunnitelmien pohjana.

Lopputulos Webflowlla tehdyillä sivuilla on erittäin yksinkertainen "koodi" ja todella nopeat sivut, mikä vaikuttaa SEO (search engine optimization) positiivisesti.

Sisältää tärkeimmät ominaisuudet - vapaasti muokattavina

Webflow sisältää kaikki tärkeimmät ominaisuudet mitä kotisivukoneelta voi vaatia: visuaalisen suunnittelutyökalun, helpon sisällönhallinnan (CMS, content management system), hyvän hosting-palvelunt, lomakkeet (form), Google Analytics-integroinnin, salasanasuojauksen, mahdollisuuden lisätä omaa HTML-"koodia" ja verkkokaupan.

Näiden "perus" ominaisuuksien lisäksi Webflowssa on mahdollista pyörittää omaa digitoimistoa tiiminhallinnan ja asiakkaan laskutuksen avulla ja halutessaan vielä "whitelabelinä", eli ilman Webflow-brändäystä. Nämä ominaisuudet ovat kuitenkin kohdennettu jo todella pienelle kohderyhmälle.

Perusominaisuksista nostaisin esille todella mahtavan sisällönhallintajärjestelmän, eli CMS:n. Toisin kuin muissa kotisivukoneissa, joissa on valmiiksi esim. blogi-alusta, on Webflowssa mahdollisuus rakentaa täysin kustomoitu CMS-viritelmä. Oli kyseessä sitten blogista, landing pageista tai vaikka levyarvoisteluista.

CMS:n käyttö alkaa luomalla uusi kokoelmalle (collection), jolle annetaan nimi ja määritetään mitä kenttiä siinä halutaan olevan. Nämä voivat olla mitä vain tekstistä ja kuvista aina viittauksiin toisiin kokoelmiin asti. Kokoelmalle voi myös antaa täysin vapaasti oman url:n, eli jos haluat rakentaa sivut, jossa levyarvostelut ovat osoitteessa /levyarvostelut, voit luoda sen, etkä joudu käyttämään ennaltamäärättyjä /blog tai /article -tyyppisiä osoitteita.

Kun luo uuden CMS kokoelman, tulee Webflowhun tälle kokoelmalle oma pohja (template). Täällä voi määrittää täysin haluamallasi logiikalla missä ja miten mikäkin kenttä näkyy, jonka määrittelit luodessasi kokoelmaa.

Ei aikarajaa ilmaisessa versiossa

Webflow on tehnyt myös sen kokeilun todella miellyttäväksi. Ilmainen versio sisältää lähes kaikki ominaisuudet (ei esim. custom html koodia), jotka mahdollistavat kotisivujen rakentamisen, eikä sitä ole rajattu päivillä (kuten monella muulla), vaan sivujen määrällä. Voit luoda ilmaiseksi vain kaksi "staattista" sivua, mutta tärkeimpänä pääset luomaan CMS pohjia ja kokoelmia ja parhaassa tapauksessa voitkin luoda sivusi täysin valmiiksi.

Jos innostut Webflowsta ovat sivukohtaiset hosting-hinnoittelut myös järkeviä. Staattiset sivut saa pyörimään omalla domainilla halvimmillaan 14 dollarilla per kk (vuosilaskutus) ja CMS-järjestelmää hyödyntävät sivut saa pyörimään 23 dollarilla per kk (vuosilaskutus). Jos haluat maksaa kuukausittain ovat hinnat 18 dollaria ja 29 dollaria.

Webflown hinnoittelu sisältää myös erilaisia ja hintaisia käyttäjätilejä (Workspace) ja verkkokaupan sisältäviä sivukohtaisia versioita. Olenkin avannut Webflown hinnoittelua tarkemmin omassa jutussa.

Voin suositella kaikille kiinnostuneille ainakin Webflown kokeilemista sen mahtavan ilmaisen version takia. Jos olet syvällä kotisivujen tekemisessä, tai haluat syventyä, veikkaan, että ihastut Webflowhun kuten minäkin.

Siirry Webflow

Osaa ulos johtavista linkeistä saattavat olla ns. affiliate-linkkejä. Niiden kautta tapahtuvat rekisteröinnit ja/tai ostot maksavat minulle pienen palkkion. Nämä eivät vaikuta sinun maksamiisi hintoihin eikä aiheuta sinulle lisäkustannuksia.